Statsbudsjettet mot BDS:– Knefall for okkupantmakten Israel i UDs budsjett for 2018

LEGALT: – Boikott er et lovlig og fredelig virkemiddel som er legalt internasjonalt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
LEGALT: – Boikott er et lovlig og fredelig virkemiddel som er legalt internasjonalt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnar Moxnes (Rødt) reagerer på at statsbudsjettet for 2018 truer med å fjerne statsstøtte til organisasjoner som støtter BDS-kampanjen mot Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes er uroet over en lite påaktet passus i Utenriksdepartementets forslag til statsbudsjett:

«Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).», heter det i en setning på side 187.

BDS er en internasjonal bevegelse, og finnes også i Norge.

– Regjeringa vil boikotte organisasjoner som boikotter Israel for brudd på folkeretten. Det er spesielt. Dette innskrenker jo ytringsfriheten og muligheten for informasjon om fredelig protest mot Israels brudd på folkeretten og menneskerettigheter, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Ett av Rødts 100 endringsforslag til neste års statsbudsjett er å fjerne denne bestemmelsen. Saken avgjøres i Stortinget torsdag.

Les også kronikk: «Knebling av BDS-aktivisme»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jurister: – BDS er legalt virkemiddel

– Når vi ser hvordan regjeringa bruker sanksjoner mot andre stater, ser vi at Israel åpenbart skal skjermes mot reaksjoner på brudd på folkeretten, sier Moxnes.

Han mener at budsjettforslaget om støttekutt til dem som er med på BDS-kampanjen, føyer seg inn i et ubehagelig mønster.

– Flere andre stater undergraver retten til å protestere på fredelig vis ved BDS-kampanjen, sier Moxnes.

Han påpeker at 200 europeiske jurister i et opprop for ett år siden slo fast at BDS-kampanjen er lovlig og beskyttet av retten til ytringsfrihet. Blant dem er sju norske jurister, inkludert forhenværende høyesterettsdommer Ketil Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Palestinakomiteens leder Kathrine Jensen er bekymret for budsjettforslaget.

– Konsekvensen av et budsjettvedtak om at organisasjoner skal miste støtte hvis de støtter BDS, kan bli at folk blir veldig forsiktig med å uttrykke støtte til det virkemiddelet. Det er et demokratisk problem, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den norske regjeringa er ikke prinsipielt mot boikott som verktøy, men de ønsker å verne Israel mot kritikk for deres folkerettsbrudd, legger Jensen til.

Les også: Israel forbyr innreise for boikott-tilhengere

Hva skjer med partistøtten til Rødt?

Moxnes minner også om at LO på sin kongress vedtok støtte til BDS, altså til boikott, motstand mot investeringer i Israel og sanksjoner.

– I budsjettutkastet står det jo at det kun er organisasjoner som har som «hovedformål» å fremme BDS-kampanjen. Det kan man vel knapt si om LO?

– Det er det som er spørsmålet. LO-kongressen vedtok jo at LO skal jobbe for BDS. Da er spørsmålet om de og deres forbund vil miste retten til å søke statsstøtte, sier Moxnes.

– Det er uklart hvordan dette vil ramme det norske sivilsamfunnet som driver med denne lovlige formen for politisk aktivitet.

– Hva skjer med partistøtten til Rødt, som jo støtter BDS-kampanjen?

– Det gjenstår å se.

Les: LO vedtok boikott av Israel