Parlamentul European a votat joi o rezoluție referitoare la dreptul de a protesta pașnic și la folosirea proporțională a forței.

Rezoluția non-legislativă invită statele membre să respecte dreptul la libertatea de întrunire pașnică și dreptul la libertatea de exprimare, care includ și dreptul de a protesta pașnic.

Eurodeputații subliniază că existența unor dezbateri publice deschise este vitală pentru funcționarea societăților democratice și consideră că recurgerea la violență împotriva protestatarilor pașnici nu poate reprezenta în niciun caz o soluție.

Totodată, ei condamnă adoptarea de către o serie de state membre, în ultimii ani, a unor legi care limitează libertatea de întrunire și recurgerea la intervenții violente și disproporționate de către autoritățile statului în timpul protestelor și demonstrațiilor pașnice.

Plenul întrunit la Strasbourg încurajează autoritățile competente "să asigure desfășurarea unor anchete transparente, imparțiale și eficace în cazurile în care se suspectează sau se acuză utilizarea într-o măsură disproporționată a forței" și reamintește că autoritățile de aplicare a legii trebuie să răspundă în toate cazurile pentru îndeplinirea atribuțiilor lor și pentru respectarea cadrului juridic și a celui operațional aplicabil.

Rezoluția "îndeamnă statele membre să nu utilizeze forța excesivă și detenția arbitrară împotriva persoanelor care demonstrează pașnic" și le invită "să garanteze că autoritățile de aplicare a legii utilizează întotdeauna forța în mod legitim, proporțional, cu necesitate și în ultimă instanță și că sunt protejate viața umană și integritatea fizică".

De asemenea, eurodeputații au condamnat cazurile în care jurnaliștii și fotoreporterii au fost luați drept ținte în mod intenționat.

Pe de altă parte, ei recunosc faptul că forțele de poliție, în rândul cărora au fost înregistrate, de asemenea, numeroase victime, își desfășoară activitatea în condiții dificile, în special ca urmare a ostilității anumitor protestatari, dar și din cauza volumului de muncă excesiv.

Potrivit Rezoluției, statele membre sunt sfătuite să recurgă la practici alternative care și-au demonstrat deja eficacitatea, și anume cele ce nu presupun contactul fizic cu demonstranții și se bazează pe implicarea specialiștilor în mediere. Autoritățile de aplicare a legii trebuie să acorde prioritate împrăștierii voluntare a protestatarilor, fără a recurge la forță, se mai arată în documentul care condamnă "utilizarea de către forțele de poliție a anumitor tipuri de arme mai puțin letale, cum ar fi proiectilele cu impact cinetic și grenadele cu gaze lacrimogene cu efect instantaneu, împotriva demonstranților pașnici".

Este condamnată, de asemenea, utilizarea gazelor lacrimogene, a tunurilor cu apă, a pistoalelor cu electroșocuri și a unor mijloace similare de împrăștiere a protestatarilor pașnici, care pot provoca vătămări grave cu urmări pentru întreaga viață.