Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reprezentat Consiliul Uniunii Europene la o dezbatere pe tema amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică a Chinei, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

George Ciamba a exprimat punctul de vedere al Consiliului UE la dezbaterea "Amenințări de securitate legate de prezența tehnologică în creștere a Chinei în UE și posibile acțiuni la nivelul UE de reducere a acestora”, arătând că securitatea cibernetică a devenit în ultimii ani o prioritate la cel mai înalt nivel politic și o tema constantă pe agenda Uniunii Europene, toate instituțiile europene acordându-i o atenție deosebită, informează MAE.

"Președinția României la Consiliul UE depune toate eforturile în vederea finalizării măsurilor aflate în curs de adoptare, cu obiectivul creșterii rezilienței Uniunii la amenințările cibernetice în creștere. George Ciamba a dat asigurări Parlamentului European asupra importanței pe care Consiliul o acordă dezvoltărilor tehnologice și securității", precizează Ministerul de Externe.

”Securitatea cibernetică este, într-adevăr, una dintre principalele provocări cu care ne confruntăm, întrucât atacurile sunt capabile să cauzeze daune economice grave și să încalce viața privată și drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a punctat oficialul român.

Ministrul delegat s-a referit și la ambițiosul pachet privind securitatea informatică prezentat de Comisie în septembrie 2017, pachet care a fost urmat de un set de concluzii ale Consiliului și de un plan de acțiune pentru punerea în aplicare a acestora.

În intervenția sa, George Ciamba, în calitate de reprezentat al Președinției Consiliului UE, a asigurat Parlamentul European de consolidarea instrumentelor pentru a răspunde eventualelor riscuri pe care anumite investiții le-ar putea aduce securității sau intereselor esențiale ale Uniunii.

Totodată, Ciamba a adus în discuție și subiectul combaterii dezinformării, reiterând faptul că tema reprezintă o prioritate pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și a întărit necesitatea unei cooperări aprofundate între statele membre, instituțiile Uniunii și societatea civilă pentru contracararea acestui fenomen.